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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  12/04/2016
Data da última atualização:  18/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, S. C.; CASTELO, A. S.; SILVA, B. M. P. da; CUNHA, A. da S.; PROIETTI JÚNIOR, A. A.; YOSHIOKA, E. T. O.
Afiliação:  SUZANA CORDEIRO RIBEIRO, UNIFAP; ANTONIELSON SILVA CASTELO, CPAF-AP; BRUNA MARJARA PICANÇO DA SILVA, CPAF-AP; ANDREZA DA SILVA CUNHA, CPAF-AP; ALDO APARECIDO PROIETTI JÚNIOR, UNIFAP; ELIANE TIE OBA YOSHIOKA, CPAF-AP.
Título:  Hematological responses of tambaqui Colossoma macropomum (Serrassalmidae) fed with diets supplemented with essential oil from Mentha piperita (Lamiaceae) and challenged with Aeromonas hydrophila.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Acta Amazonica, Manaus, v. 46, n. 1, p. 99-106, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201501284
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In fish farmings, diseases can be reduced by using immunostimulants. The aim of this study was to evaluate the immunostimulant potential of Mentha piperita in tambaqui fed with 0, 0.5, 1.0 and 1.5% of oil per kg of commercial fish feed. The fish were inoculated with Aeromonas hydrophila to challenge them. Hematological and biochemical parameters were determined after 30 days of feeding and seven days after the challenge. There was no mortality and M. piperita oil did not influence fish production parameters. However, blood hemoglobin concentration (Hb) increased in the fish fed with 0.5 and 1.5% of oil per kg of diet; albumin increased in those fed with 1.0%; cholesterol increased in all groups with oil; and triglycerides increased in those fed with 0.5%. After the bacterial challenge, the fish showed decreases in Hb when fed with diet enriched with 1.5% oil per kg of diet, in mean corpuscular volume with 1.0% and in mean corpuscular hemoglobin concentration with 0 and 1.5%. Protein levels increased in groups with 0 and 1.5% of oil and albumin when fed with 0 and 1.0%; cholesterol levels increased in the control group; and high levels of triglycerides were observed in the groups with 0, 0.5 and 1.5%. Thus, M. piperita essential oil promoted hematological alterations in tambaqui and can be recommended in diets containing up to 1.0% per kg, because of the minimal physiological modifications caused. However, additional studies are necessary to obtain more information regarding ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacterial challenge; Natural product.
Thesagro:  Peixe de água doce.
Thesaurus Nal:  biochemistry; freshwater fish; immune system.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142267/1/CPAF-AP-2016-Hematological-responses-of-tambaqui.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AP17368 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  25/11/2011
Data da última atualização:  25/11/2011
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, C. de; DIBAX, R.; ALCANTARA, G. B. de; SILVA, S. D. dos A. e; MUDRY, C. de S.; SOUZA, D. K. K. de; BESPALHOK FILHO, J. C.
Afiliação:  CASSIANA DE OLIVEIRA; ROBERSON DIBAX; GIOVANA BOMFIM DE ALCANTARA; SERGIO DELMAR DOS ANJOS E SILVA, CPACT; CLARISSA DE SOUZA MUDRY; DIEGO K. K. DE SOUZA; JOÃO CARLOS BESPALHOK FILHO.
Título:  Manutenção de calos embriogênicos de cana-de-açúcar (Saccharum spp) variedade RB855156.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 18.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 5., 2011, Joinville. Resumos... Itajaí: ABCTP / SBFP, 2011.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cana-de-açucar.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT15138 - 1UPCRA - DD001562011.00156
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